[8 Iunie 2021 - masă rotundă] În dialog cu Judith Butler

posted Jun 2, 2021, 9:07 AM by Centrul pentru Politicile Egalitatii de Sanse ‎(FSPUB)‎
Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer, în parteneriat cu Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES) și Cercul Donatorilor Bruxelles organizează o discuție cu Judith Butler, filozoafa americană care a adus contribuții semnificative la teoria feministă, teoria queer și filozofia politică. Discuția va avea loc pe 8 iunie, începând cu ora 19.00 și va fi transmisă în direct pe paginile de Facebook Triumf Amiria și MozaiQ.

Judith Butler intră în dialog cu expertul de gen Ovidiu Anemțoaicei, profesoara universitară Ionela Băluță și cercetătoarea Irina Costache. Discuția va fi moderată de activista feministă romă Carmen Gheorghe și va aborda tematica culturii queer în spațiul est european, precum și felul în care persoanele queer devin ținta mișcărilor anti-gender și anti-LGBTQ din Europa de Est. Un alt aspect esențial care va fi analizat este modul în care limbajul este manipulat de mișcările conservatoare ca principală unealtă de atac la adresa minorităților. Referendumul pentru familie care a avut loc în anul 2018, precum și legea neconstituțională din 2020 care interzicea discuțiile privind identitatea de gen în școli și universități, vor fi de asemenea subiecte de discuție.

Judith Butler are un doctorat în filozofie de la Universitatea Yale, în 1984. Lucrarea ei de referință este „Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity”, apărută în 1990. Argumentul principal al acestei lucrări este că genul și sexualitatea, categorii care par naturale sau biologice, sunt de fapt construcții culturale. Iar oamenii nu se nasc cu anumite însușiri determinate de gen, ci genul este un act performativ: societatea ne învață să îl preluăm și să îl interpretăm, ca pe un rol. „Gender Trouble” a fost unul dintre textele care au pus bazele teoriei queer. Cartea a fost urmată de o alta, „Bodies That Matter: On the Discursive Limits of ‘Sex’”, apărută în 1993 și de numeroase alte articole și volume, ultimul volum, din 2020, fiind despre "The Force of Nonviolence". 
Comments